Wat is het verschil tussen hydraulische en mechanische schijfremmen?

1 jaar geleden Door: E-Bike Friesland

Er zijn verschillende soorten remmen die geschikt kunnen zijn voor een elektrische fiets. De beste soort rem hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en het gewicht van de fiets, de snelheid van de fiets, de rijomstandigheden en persoonlijke voorkeur van de rijder. Daarnaast hebben we te maken met hydraulische en mechanische remmen. Hieronder vindt u de meest populaire remmen voor elektrische fietsen.

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen hydraulische en normale remmen: het type remvloeistof en de manier waarop ze werken.
Remvloeistof: Hydraulische remmen maken gebruik van vloeibare remvloeistof, meestal mineraalolie, om de remkracht over te dragen van de remhendel naar de remschijven of -blokken. Bij normale remmen, zoals V-brakes of cantilever remmen, wordt de remkracht overgebracht door kabels.
Werkwijze: Hydraulische remmen werken op basis van druk. Als u de remhendel indrukt, wordt de remvloeistof door de remleiding naar de remschijven of -blokken gepompt, waardoor ze de fiets tot stilstand brengen. Bij normale remmen moet u de remhendel harder indrukken om dezelfde hoeveelheid remkracht te bereiken, omdat er geen vloeistof is om de kracht te versterken.
Hydraulische remmen zijn algemeen gezien als krachtiger en preciezer dan normale remmen. Omdat er geen kabels nodig zijn om de remkracht over te dragen, zijn ze minder onderhevig aan slijtage en vervorming, waardoor ze een langere levensduur hebben en een betere remprestatie bieden. Echter, hydraulische remmen zijn duurder en complexer dan normale remmen en vereisen meer onderhoud.

Welke soorten remmen zijn er?

Er zijn verschillende soorten remmen die geschikt kunnen zijn voor een elektrische fiets. De beste soort rem hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en het gewicht van de fiets, de snelheid van de fiets, de rijomstandigheden en persoonlijke voorkeur van de rijder. Hieronder vindt u de meest populaire remmen voor elektrische fietsen:

Schijfremmen: Dit zijn remmen die werken door twee schijven aan te drukken tegen de wielen, waardoor de fiets tot stilstand komt. Schijfremmen zijn krachtig en werken goed bij nat weer, maar ze zijn ook duurder en zwaarder dan andere remmen.
V-brakes: Dit zijn de meest voorkomende remmen op fietsen en zijn ook geschikt voor elektrische fietsen. V-brakes werken door het uitoefenen van druk op de velg van het wiel, waardoor de fiets tot stilstand komt.
Rollerbrake remmen: Dit zijn remmen die werken door een kleine trommel rond het wiel aan te drukken, waardoor de fiets tot stilstand komt. rollerbrake remmen zijn geschikt voor elektrische fietsen, omdat ze minder onderhoud vereisen en geschikt zijn voor slechte weersomstandigheden, maar ze zijn minder krachtig dan schijfremmen en V-brakes.

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze van de rem afhankelijk is van uw specifieke behoeften en voorkeuren als rijder. Het is altijd het beste om professioneel advies te vragen aan een fietsenmaker of een specialist op het gebied van elektrische fietsen.