Bescherm je fietsaccu tegen de hitte!

1 jaar geleden Door: E-Bike Friesland

Accu’s kunnen over het algemeen niet goed tegen hitte en moeten dus altijd zorgvuldig worden onderhouden in de zomer. Extreme temperaturen kunnen er namelijk voor zorgen dat de actieradius van je accu achteruitgaat, of dat er andere schade aan de accu ontstaat. Lees hier onze handige tips over hoe je de accu het beste tegen de hitte beschermt.

Fietsaccu in de zon Op fietsvakantie is het natuurlijk wel de bedoeling dat je onderweg lekker van het zonnetje kunt genieten. Dit is voor de fietsaccu totaal geen probleem, aangezien de accu door de wind wat verkoeling krijgt tijdens het fietsen. Wat wel heel belangrijk is, is dat wanneer je niet aan het fietsen bent, bijvoorbeeld om even een boterhammetje te eten tijdens een pauze, dat je de elektrische fiets en vooral fietsaccu nooit helemaal in de zon zet. Probeer uw elektrische fiets daarom altijd in de schaduw te zetten! Is er op dat moment geen schaduwplekje te vinden?

Koppel uw accu dan los van de fiets en neem deze mee naar een schaduwplek of berg de accu op in de fietstas. Zo kan de accu een beetje afkoelen en voorkomt u temperatuurschade. Accu oververhit Wanner de fietsaccu te lang in de zon heeft gelegen kan deze mogelijk oververhit raken. Dit kan soms gevaarlijk zijn en mogelijke accuschade geven. Wanneer de accu te heet aan voelt, zorg dan dat de accu een tijdje in de schaduw of op een koele plek laat afkoelen tot dat de accu weer op kamertemperatuur is. Blijft de accu ook na een langere tijd heet?

Dan kan het zijn dat demaccu kapot is en deze vervangen moet worden. Accu opladen Vooral tijdens langdurige ritten op fietsvakantie kan het soms zijn dat de accu tussendoor moet bijladen. Zeker bij (extreme) hitte is het belangrijk dat u de fietsaccu eerst laat afkoelen voor u de accu aan de lader legt. Een hete accu kan tijdens het opladen namelijk schade oplopen. Ook is het slim om bij heel warm weer de accu niet volledig op te laden. Wanneer je ervoor kiest om de accu met een snel lader op te laden adviseren we om er goed op te letten dat de accu temperatuur laag blijft. Wil je nou écht goed voorbereid zijn en altijd de zekerheid hebben dat wanneer uw accu te oververhit raakt u nog steeds lekker door kunt fietsen? Dan is het aanschaffen en meenemen van een tweede accu ook nog een optie.