Fietsaccu opladen, hoe doe ik dat?

15 Mar. 2022 Door: E-Bike Friesland

Één van de meestgestelde vragen van onze klanten hebben vaak te maken met het opladen van fietsaccu, Bijvoorbeeld: “hoe lang duurt het opladen van mijn accu?“ of “hoe lang gaat de accu mee?”. Deze vragen zijn totaal niet gek, want fietsaccu’s zijn erg kwetsbaar en vereisen een extra zorgvuldige omgang, ook tijdens het opladen.

Fietsaccu opladen 
Het opladen van de accu is gemakkelijker dan het lijkt. Je haalt de accu uit de houder van de fiets, plaatst deze op een stabiele ondergrond en doet deze met de bijpassende oplader in het stopcontact. Zodra de oplader in het stopcontact zit en de fietsaccu is aangesloten zal je een lampje zien branden. In de meeste gevallen is dit lampje eerst roodkleurig en zodra het lampje groen is betekend dit dat de accu volledig opgeladen is.

Wanneer is het tijd voor opladen fietsaccu? 
De fietsaccu geeft zelf duidelijk aan wanneer deze moet worden opgeladen. Op iedere accu zitten indicatieknopjes die het laadniveau van de accu laten zien. Wanneer er bijvoorbeeld nog maar 1 knopje brandt, is het tijd om uw accu op te laden.  
Hoe lang het precies duurt voordat het laadniveau van vol naar leeg daalt hangt af van de omstandigheden waarin je fietst. Fietst je altijd met de hoogste trapondersteuning? Dan zal je jouw fietsaccu ook vaker moeten opladen dan wanneer je in de eco stand fietst. Ook hebben het aantal kilometers dat je fietst, je lichaamsgewicht, de wind, en het landschap waarop je fietst
invloed op de levensduur van de accu.  

Hoe lang moet ik de accu opladen?
De duur van het opladen van je accu verschilt per accu en lader. Grotere accu’s hebben vaak net wat langer nodig om volledig op te laden dan kleinere accu’s. Met een standaard oplader kan je er vanuit gaan dat een grote accu ongeveer 6-8 uur en een kleine 3-5 uur nodig heeft om op te laden. Met een snellader kan je jouw fietsaccu bijna twee keer zo snel opladen als met een standaard lader. Zodra je accu klaar is met opladen zal het lampje op de lader van rood naar groen. Dit betekend dus dat je de oplader van uw accu kunt verwijderen. Het is erg belangrijk dat je jouw accu niet langer dan nodig aan de oplader legt. Een accu te lang of vol opladen kan namelijk shadelijk zijn voor de levensduur en kwaliteit van uw accu. Ga dus nooit lang van huis weg wanneer u uw fietsaccu aan de oplader heeft liggen en laadt uw accu niet ‘s nachts op wanneer u slaapt.  

Elektrische fiets opladen onderweg 
Bent je een echte zondagsfietser en houd u er van om veel kilometers af te leggen in één fietstocht? Dan moet je soms wel eens halverwege stoppen om de accu van uw fiets weer op te laden.  
In heel Nederland zijn er gelukkig genoeg oplaadpunten waar je je elektrische fiets kunt opladen, maar je kan er ook voor kiezen om zelf een lader mee te nemen en ergens onderweg bij een restaurantje te stoppen om uw afneembare accu te laden. Een andere optie is om een tweede fietsaccu aan te schaffen zodat u altijd een extra accu bij heeft voor onderweg. Zo kunt u tijdens uw fietstocht snel wisselen van accu en hoeft u niet zonder trapondersteuning te fietsen!

Direct leverbaar | Verzending door heel Nederland voor € 39,95