Fietsen met verschillende e-bikes

2 jaar geleden Door: E-Bike Friesland

Tussen elektrische fietsen onderling kan behoorlijk wat verschil zitten. Wanneer je een elektrische fiets gaat kopen, dan wil natuurlijk weten met welke zaken je rekening moet houden. Samen fietsen is daar een voorbeeld van. Samen fietsen met iedere andere elektrische fiets is namelijk niet altijd mogelijk. Hoe dit precies zit leggen we je in dit blog graag uit.

Hoe zit de e-bike in elkaar?
De elektrische fiets is voorzien van een accu, een motor, en elektronica waaronder de besturing en de sensoren. Dit samen zorgt ervoor dat je in beweging komt en blijft. De ene fiets is de andere niet, want niet alle fietsen gebruiken dezelfde type sensoren en besturing. Zo zijn er sensoren die alleen kijken naar de omwenteling van de trapas, of juist kijken naar de trapkracht. Ook hebben alle e-bikes een x-aantal standen welke de snelheid en kracht bepalen. Uiteindelijk komt het allemaal bij het samen fietsen op hetzelfde neer, en dat is de snelheid. Wanneer de ene fiets sneller gaat dan de andere, kun je namelijk erg lastig samen fietsen.

Verschillende standen
Om samen te fietsen moet je samen even snel fietsen. Met een elektrische fiets met voorwielmotor kun je niet iedere gewenste snelheid rijden, want de snelheden zijn voorgeprogrammeerd. Hoe meer ‘standen’ de fiets heeft, hoe meer verschillende snelheden je kunt rijden. Een fiets met 3 standen heeft vaker de volgende voorgeprogrammeerde snelheden van: 15km p/u, 20km p/u, en 25 km p/u. Een fiets met 9 standen heeft veel meer tussenliggende snelheden, en begint vaak ook bij een lagere snelheid zoals 11 km p/u. De snelheden verschillen ook weer per merk.

Middenmotor en voorwielmotor
Je hebt e-bikes met een middenmotor en voorwielmotor. De middenmotor zit bij de trapas en de voorwielmotor in het voorwiel. Een kenmerk van een fiets met voorwielmotor is dat deze goedkoop is en dat de snelheid met minder standen ook minder goed te doseren is. Fiets je alleen dan zijn 3 of 5 standen prima. E-bikes met een middenmotor zijn vaak wel wat duurder, maar daarbij is de snelheid wel beter te doseren. Beter geschikt dus om samen te fietsen. Heb je een fiets met voorwielmotor en bijvoorbeeld 9 standen, dan kun je ook prima samen fietsen met andere elektrische fietsen, dus ook met fietsen die over minder standen beschikken.

Samen fietsen
Om goed samen te kunnen fietsen met andere elektrische fietsen kun je een aantal dingen doen. Je kunt samen dezelfde elektrische fiets kopen bijvoorbeeld. Zo weet je dat je in 99% van de gevallen dezelfde snelheid kunt fietsen. Twee andere opties zijn een elektrische fiets te kopen met 9 standen, of een ebike te kopen met een middenmotor. Een e-bike met een middenmotor kijkt namelijk in de meeste gevallen naar de trapkracht en past hier de ondersteuning op aan. Gebruik je minder kracht, dan rijd je minder snel.

Kijk op onze website voor ons gehele aanbod!