Is elektrisch fietsen gezond?

Je zou denken dat de “gewone fiets” gezonder is dan een elektrische fiets. Aangezien je bij een normale fiets meer moeite moet doen om vooruit te komen. Maar het is ook zo dat je op een e-bike niet vooruit komt zonder te trappen. Wij kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt of de e-bike wel een gezonde keuze is ten opzichte van de normale fiets.

Meer kilometers op elektrische fiets
Veel mensen zien het hebben van een elektrische fiets als lui zijn. Maar het is zo dat een elektrische fiets alleen vooruit gaat als je trapt. Nu zou je denken dat mensen op een normale fiets meer trappen en dus meer moeite doen om vooruit te komen. Uit het onderzoek is gebleken dat mensen met een “gewone fiets” deze minder vaak gebruiken dan mensen met een elektrische fiets. De mensen met een e-bike pakken vaker hun fiets en fietsen ook langere afstanden. Zij maken meer kilometers en verbruiken uiteindelijk meer energie. Elektrisch fietsen lijkt dus gezonder.

Elektrisch fietsen houdt je in beweging
Belangrijk om gezond te blijven is natuurlijk om in beweging te blijven. Het is niet zo dat als je nu een e-bike aanschaft en er af en toe gebruik van maakt, dat je meteen gezond bezig bent. Hoe kan de e-bike bijdragen aan een gezonde levensstijl? Laat je auto, scooter of brommer staan en pak lekker de elektrische fiets! Je zou bijvoorbeeld een aantal keer per week naar je werk kunnen gaan met de e-bike in plaats van de auto of het openbare vervoer.

Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen om te fietsen op de laagste stand. Je maakt dan geen gebruik van maximale support van de motor, je doet dus het meeste werk zelf. Stel dat je moet fietsen op een steil oppervlak zoals een brug of heuvel, dan kun je alsnog kiezen voor een hogere stand. Wil je al je energie kwijt? Zet de motor dan uit en verbrand nog meer calorieën! Nog een handige weetje over de accu van je e-bike: de accu gaat langer mee op een lage stand omdat hij minder wordt belast, dus hij is minder snel aan vervanging toe.

Elektrisch fietsen en het verkeer
Fietsen is niet alleen gezond, maar het scheelt ook een hoop gedoe en stress in het verkeer. Je fietst de files lekker voorbij en je hoeft niet meer op zoek naar een parkeerplek. Hoe ideaal is dat! Dit geldt niet alleen voor de gewone fiets, maar ook voor de elektrische fiets. Eerst pakte je bijvoorbeeld de auto voor lange afstanden. Dat is nu met de e-bike verleden tijd! Laat de auto lekker staan en spring op je elektrische fiets.

Positief effect lichaam en geest
Nog een pluspunt is: je bespaart ook nog eens brandstofkosten en draagt bij aan de vermindering van de co2-uitstoot. Dankzij de e-bike kom je vaker in de buitenlucht wat een positief effect heeft op je lichaam en geest. Denk bijvoorbeeld aan een betere nachtrust waardoor je je fitter voelt. Ook kun je tijdens het fietsen genieten van de natuur. Je bepaalt je eigen tempo en als je even wilt stoppen kan dat gewoon.
Wanneer je zo’n drie keer per week de fiets pakt in plaats van de auto zorgt dit voor een verbetering van je gezondheid. Ook wordt de zuurstofopname in je bloed beter. Elektrisch fietsen zorgt er dus voor dat je minder kans hebt op hart- en vaatziekten.

Fietsen zorgt daarnaast ook nog voor een ontspannen gevoel en dus minder stress. Waar wacht je nog op!

Chat openen
Hulp nodig?
E-Bike Friesland
Welkom bij E-Bike Friesland, waarmee kunnen wij je helpen?