Hoe omzeil ik lange levertijden bij elektrische fietsen

Kan jij het fietsen op een normale fietsen ook niet meer voorstellen? Nee? Met jou zijn er miljoenen anderen in Nederland. De elektrische fiets is niet meer weg te denken in de fietsenwereld. Tijdens de pandemie steeg de vraag naar elektrische fietsen zo erg dat dit resulteerde tot lange levertijden, heel lang. Maar waarom is de vraag zo enorm? Waarom is de levertijd zo lang? En vooral: Hoe kom ik alsnog direct aan een elektrische fiets als ik dit wil? Hier gaan we op verder in deze blog. 

De stijging van de elektrische fiets begon in het voorjaar van 2020. Op dat moment trok de eerste golf van Covid-19 over het land en kwam Nederland in een gedeeltelijke Lockdown terecht. Waar het voor sommige branches een financiële nachtmerrie was, was het voor de ander weer een kans. De Nederlander besteedde zijn geld namelijk niet aan dure vakanties, maar aan iets anders, een elektrische fiets bijvoorbeeld! Dit was immers nog iets dat mocht. 

Niet alleen Nederland, maar de hele wereld werd geraakt. Zo ook China, het land waar 90% van de onderdelen van elektrische fietsen vandaan komt kwam in een lockdown terecht. Hierdoor draaiden de fabrieken niet. 

Mede door de toenemende vraag in europa en de leverproblemen in China ontstond er iets wat de fietsenbranche nog niet eerder was tegengekomen. De eindeloze wachttijden op producten. 

In een artikel van retailtrends wordt er verteld dat de verkoop van fietsen merken van onder andere Batavus, Sparta en Koga met 38 procent zijn  gestegen in 2020 ten opzichte van 2019 . Ook hier vertelt men over de lange wachttijden.  “Dat komt omdat de toeleveranciers van componenten niet snel kunnen leveren”, zegt bestuursvoorzitter Ton Anbeek van Accell tegen RTL Nieuws. Zo kan een zadel van Selle Royal nu pas na 150 dagen geleverd worden, waar dat eerder nog 30 dagen was. Hierdoor kunnen de wachttijden voor een fiets oplopen tot zes of zelfs negen maanden, aldus Accell.’

‘Als ik nu een shifter van 7 versnellingen wil bestellen bij Shimano is de verwachte levertijden 11-04-2024’ | Menno Bles van Blesparts
Hoewel men dacht dat de drukte in 2020 zijn hoogtepunt ging bereiken en in 2021 weer rustig zal afbouwen is dit in de realiteit anders. Menno Bles van Blesparts geeft aan dat de levertijden door het dak heen gaan. ‘Op bepaalde fietsonderdelen zit een levertijd van meer dan drie jaar. Dit is absurd!’

Ik wil nu een elektrische fiets zonder levertijd. Hoe kan ik het wachten omzeilen?
Jong gebruikte elektrische fietsen is een uitkomst. Tweedehands elektrische fietsen zijn meestal direct leverbaar, vrijwel net zo goed en verschillen enorm in prijs. Fietsenwinkels geven aan hier meer een focus op te leggen. ‘Hierdoor kan je gelijk met een elektrische fiets aan je hand naar buiten lopen, wel zo makkelijk.’ Aldus medewerker Jelte Stienstra. 

Chat openen
Hulp nodig?
E-Bike Friesland
Welkom bij E-Bike Friesland, waarmee kunnen wij je helpen?